Lantbruk - Massor med lantbruk

Lantbruk

Lantbruken

Lantbruk är då människa använder skogen och marken för djurhållning och odling av växter och grödor. Jordbruk är en del av lantbruket och även skogsbruk kan vara en del av vad lantbrukaren använder sin mark till.

Människan har varit lantbrukare i ungefär 10.000 år och både haft djur och odlat grödor.

Lantbruket - Förutsättning för människans utveckling

Lantbruket - Förutsättning för människans utveckling

Innan jord- och lantbruket kom igång på jorden var människan fokuserad på samlande och huvuddelen av tiden gick åt att samla mat för dagen och mycket lite mat sparades till kommande sämre dagar. Detta innebar ett antal människor på jorden håll sig under 10 miljoner under mycket lång tid.

Efter att människorna började bruka jorden och djuren i olika former av lantbruk ökande antalet överlevande barn och antalet invånare på jorden steg kraftigt. Lantbruket frigjorde också långe perioder av tid som människan kunde göra annat. Vissa individer utvecklade verktyg som effektiviserade jordbruket eller förädlade djurraserna genom avel. Andra människor började fundera på mänskligheten och dess uppkomst och initierade religioner.

Jordbruket har under de senaste åren blivit så effektivt, mycket tack vare gödningsmedel och bekämpningsmedel, så att endast några få procent av människorna kan förse övriga med mat. Lantbruken har blivit så effektiva och kostnadsmedvetna att det år att köpa 1 liter mjölk som det krävt 20 liter vatten och 5 kg foder för att producera för under 10 kr. Detta är lika mycket som en flaska vatten kostar i butiken. Dock är energivärdet, vitaminvärdet och mineralvärdet i mjölken oändligt mycket högre. Lantbruken har gjort mjölken superbillig

Typer av lantbruk

Typer av lantbruk

Det finns många typer av lantbruk som ofta håller på med kompletterande områden inom lantbruket men har vanligtvis ett område i fokus. De vanligaste typerna av lantbruk är.

  • Många lantbruk odlar grödor som vete, korn, havre och råg
  • Nötproduktion med kor och tjurar i ladugårdar eller betande
  • Mjölkproduktion
  • Fläskproduktion
  • Kycklingproduktion
  • Äggproduktion
  • Energiproduktion med poppel eller energiskog har flera lantbruk börjat med efter stigande energipriser
  • Grödor för tillverkning av biogas eller etanol
  • Skogsodling eller så kallat skogsbruk
  • Grönsaks- och fruktodling

Mer fakta om lantbruk

Här kan du hitta mycket mer intressant fakta om jordbruk, lantbruk och odling men också en del roliga och lustigt om bönder och lantgårdar.Meny - Gårdsbutik
Till förstasidan på www.gårdsbutik.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
LantbrukFörsäkringLantbrukslånNyheter